Skrivutveckling hos en 9-åring
Hej! Kul att du hittat hit!
Jag tänkte dela med mig av en sak jag hittade i min dotters rum häromdagen. För ett par veckor sedan var två av mina syskonbarn, båda 8/9-åriga tjejer, hos oss över helgen. Det blev en hel del pyssel, och det här var något av det de klurade med tillsammans till min 3-åriga dotter. Det är alltså ett spel med tillhörande spelregler, som 9-åringen skrivit. Så himla kul med kreativa barn!

Jag som just nu läser om skrivutveckling kunde såklart inte låta bli att analysera texten... :)
Vi läser just nu "God läsutveckling" av Ingvar Lundberg, och där skriver han om 5 olika dimensioner som skrivutvecklingen bygger på. Dessa är: stavning, meningsbyggnad och textform, funktionell skrivning, skapande skrivning samt intresse och motivation för skrivning".
Med dessa dimensioner som utgångspunkt så tänker jag att hon bemästrar stavningen väldigt bra. Hon har tagit sig förbi att göra ljudmässiga analyser av orden, och har istället lärt sig ortografiska mönster i det svenska språket. "FåR" istället för "få", "stat" istället för "staRt" hade kunnat vara varningsflaggor för att denna fas fortfarande var utmanande.
Jag reagerar såklart också på "hamlar". Det ska såklart stå hamnar, men jag vet att hon säger hamlar när hon pratar, så hon har ju stavat det rätt baserat på hur hon säger det.
Hon har också lite svårigheter med dubbelteckning, vilket är en vanligt förekommande utmaning och ett stavfel i många barns texter i denna fas av skrivande. "Kryset" saknar ju ett S, men däremot klarar hon av ord som "lapp" "till" och "upp". Alltså klarar hon av dubbelteckningen när det kommer till kortare ord, men när de blir längre så blir det mer utmanande. "Tillbaka" har också särskrivits, men dessa stavfel är också vanliga. Enligt "God skrivutveckling", så kommer fasen "klarar ofta dubbelteckning" 3 steg före "gör sällan särskrivningar av ord" i utvecklingsstegen för stavning, så hon är nog på gång att klura ut dessa delar också!
I meningsbyggnad har hon kommit igång och skriver fina meningar. Visserligen saknas versaler i början av meningarna, men att placera punkten i slutet av meningarna klarar hon väl av. Nu tror jag dock att det handlar om slarv. Hade hon varit i skolan och gjort denna som en uppgift, eller om det varit en läxa, så tror jag hon hade tänkt på versalerna. Men i denna text saknas de i varje mening! Slarvfia... :) Däremot används inga kommatecken eller andra mer avancerade delar av meningsbyggnad, i alla fall inte i denna text.
Resterande dimensioner blir svåra att ta med i min analys som bara baseras på denna korta text.
Tarja Alatalo, som står för majoriteten av våra föreläsningar i kursen, pratar även om vikten av att träna på bokstävernas utseende. Hur de formas och hur de ska se ut. Dessa har nog min systerdotter tränat på med sin lärare, för jag tycker hon skriver fina bokstäver. Hade det varit ett linjerat papper så kan jag tänka mig att hon placerat bokstäverna rätt, i källaren/taket/golvet, men det blir ju klurigt när det inte finns linjer att utgå ifrån. Hennes "l, t, d, b och k" går för det mesta upp i taket, och "y, g och p" går ner i källaren. Sen tycker jag hon skriver på väldigt raka och fina rader, vilket kan vara svårt även för mig! Så bra jobbat där!
Mellanrummen mellan orden är lagom stora, det blir inga milslånga avstånd mellan dem, utan det är precis lagom för att urskilja de olika orden. "Tardu" står det i sista meningen.. Hmm... Hon har ju skrivit "du" separerat tidigare, så det är nog bara slarv det där också. Det är i alla fall inget återkommande problem i texten!
Överlag så känns det som att hon nått långt i skrivutvecklingen, och fortsätter hon skriva och hitta inspiration till skrivandet så kommer det gå bra. Jag hoppas hon har en lärare som gärna skriver mycket och varierat, samt visar på hur texter ska skrivas på rätt rätt. Det är viktigt med en läsande och skrivande förebild i läs- och skrivutveckling. Och framförallt så hoppas jag att hon får skriva mycket texter som hamnar inom teman hon är intresserad av, för att hålla motivationen uppe.
Heja, heja!